Burak dla zdrowia


Buraki – właściwości i wartości odżywcze
Nieodpowiednio zbilansowana dieta oraz zbyt ubogi jadłospis mogą niekorzystnie odbić się na naszym zdrowiu i wyglądzie. Osoby osłabione po chorobie lub stosujące niewłaściwą dietę w szybki i naturalny sposób mogą, uzupełnić niedobory w organizmie wprowadzając, buraki i sok z buraka do swojego jadłospisu. Burak jest nieocenionym warzywem o właściwościach prozdrowotnych. Świeży sok z buraka to panaceum na różnego rodzaju problemy zdrowotne.

Świeże warzywa w diecie to źródło cennych składników, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania i dobrej kondycji organizmu. Burak swoją popularność zdobył już 4000 lat temu. W czasach starożytnych burak ceniony był za swoje właściwości lecznicze i walory smakowe. To cenne warzywo zalecane jest przy różnego stanach chorobowych organizmu m. in. anemii, białaczce oraz nadciśnieniu.



Odżywcze właściwości buraka

Burak dostarcza cennych składników odżywczych, minerałów i witamin, które wspomagają układ odpornościowy. Zawarta w burakach witamina C wspiera układ immunologiczny i wpływa na procesy regeneracyjne. Witaminy: A, E, K., oraz witaminy z grupy B i kwas foliowy chronią organizm przed wirusami i infekcjami bakteryjnymi. Cenne składniki mineralne (wapń, żelazo, fosfor, potas, cynk, sód, magnez) wpływają, na wszystkie procesy zachodzące w organizmie zapewniając, jego prawidłowe funkcjonowanie.

Właściwości prozdrowotne i lecznicze
Buraki zawierają cenny składnik betaninę, który działa niszcząco na wolne rodniki i chroni nasz organizm przed ich szkodliwym działaniem. Świeży sok z buraka zalecany jest przy niedokrwistości, białaczce oraz jako środek wspomagający walkę z nowotworem. Barwniki znajdujące się w burakach wspomagają układ krwionośny oraz zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Cenny Was foliowy znajdujący się w warzywie ma wpływ na prawidłowy rozwój płodu, normuje poziom cholesterolu oraz korzystnie działa na naczynia krwionośne zapobiegając ich zwapnieniu i chorobom z tym związanym m. in. miażdżycy, udarowi.

Buraki polecane są osobom z nadciśnieniem – azotany zawarte burakach korzystnie wpływają, na organizm regulując, w naturalny sposób ciśnienie. Buraki pozytywnie wpływają, na pracę serca regulując, jego rytm i wyrównując ciśnienie krwi. Zasadotwórcze właściwości buraków pomagają przy problemach żołądkowych i przywracają równowagę w przewodzie pokarmowym. Świeży sok z buraka dostarcza cennych składników, wspomaga odporność oraz pobudza siły witalne organizmu.

Burak to cenne i łatwo dostępne warzywo, które w naturalny sposób wspomaga siły witalne organizmu. Świeży sok z buraka oraz jarzynki i sałatki z dodatkiem buraków pomogą uzupełnić niedobory witamin i mikroelementów. Oryginalny smak buraka dostarczy wrażeń kulinarnych i pozytywnie wpłynie na pracę układu pokarmowego.



Komentarze